Προσοχή - Μεσαίοι
Ασάνα από τη Χάθα Γιόγκα
Ασάνα που ευθυγραμμίζουν και φέρνουν το σώμα σε ισορροπία, μέτριας δυσκολίας. Κατάλληλες για όσους έχουν ολοκληρώσει την εξάσκηση στην ομάδα των αρχαρίων ασάνα με ευκολία. Επιμηκύνουν, διευρύνουν και αποσυμπιέζουν το σώμα. Απαιτούν μεγαλύτερη σταθερότητα και συγκέντρωση. Ενεργοποιούν το μυϊκό σύστημα και μαλακώνουν τα δύσκαμπτα σημεία.
Ασάνα: Είναι η σταθερή, άνετη και συνειδητή στάση του σώματος, με συγκεκριμένη διάρκεια, ρυθμικό συντονισμό της αναπνοής και προκαθορισμένο σημείο εστίασης του βλέμματος. Οι ασάνα δεν είναι ασκήσεις. Σταματούν την κίνηση του σώματος και δίνουν αξία στην παύση.
Στόχος των ασάνα: Η ανάπτυξη της επίγνωσης και της ισορροπίας του σώματος και του νου.
Τα πλεονεκτήματα των ασάνα: Εκτός από τη χαλιναγώγηση του νου, τα πλεονεκτήματα είναι πολλά σε πνευματικό, νοητικό και σωματικό επίπεδο. Είναι ένα σπουδαίο προληπτικό φάρμακο αυτοθεραπείας.
Οδηγίες πριν την εξάσκηση των ασάνα
Επιλέξτε δέκα ασάνα, κατά προτίμηση μία ή δύο από κάθε κατηγορία, που είναι εύκολο να εκτελέσετε σύμφωνα με τη φυσική σας κατάσταση. Σεβαστείτε τα όριά σας, κινηθείτε αργά και μην υπερβάλλετε. Σταματήστε αν νιώσετε πόνο ή ζάλη.
Προετοιμασία: Απαραίτητη η καλή προθέρμανση του σώματος.
Άδειο στομάχι: Η εξάσκηση των ασάνα πρέπει να γίνεται με άδειο στομάχι.
Αναπνοή: Η αναπνοή γίνεται πάντα από τη μύτη και όχι από το στόμα. Προσηλωθείτε στην αναπνοή σας. Ποτέ μη θυσιάζετε την αναπνοή για τη στάση.
Πραναγιάμα: Οι τεχνικές αναπνοής, για τον έλεγχο της βιοενέργειας, εκτελείται πάντα μετά την εκτέλεση των ασάνα και πριν τη χαλάρωση.
Χαλάρωση: Μετά την πρακτική πάντα ακολουθεί χαλάρωση για 10 λεπτά.
Αντενδείξεις: Όσοι άνθρωποι υποφέρουν από οξείες φλεγμονές, πόνους στη μέση, χρόνιες παθήσεις, έλκος στομάχου, φυματίωση, καρδιαγγειακά προβλήματα, κήλη ή αυχενικό σύνδρομο θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν από οποιαδήποτε εξάσκηση. Αν έχετε σοβαρό κρυολόγημα, υψηλό πυρετό, καταρροή, πονόδοντο ή πόνο στο αυτί, αποφύγετε οποιαδήποτε ασάνα.
Οι ανεστραμμένες στάσεις (όπου η καρδιά είναι πιο κάτω από τον κορμό) δεν πρέπει να εκτελούνται από όσους υποφέρουν από καρδιαγγειακά προβλήματα, υπέρταση, σκολίωση, γλαύκωμα, υψηλή πίεση των ματιών, μετατόπιση δίσκου, κήλη, θρόμβωση, προβλήματα στο κεφάλι, χρόνια δυσκοιλιότητα, αρτηριοσκλήρωση, πρόβλημα στα νεφρά ή τον αυχένα, υπερθυρεοειδισμό, αν το αίμα είναι ακάθαρτο, καθώς και από γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη ή έμμηνο ρύση. Επίσης, αν είστε υπέρβαροι ή έχετε καταναλώσει αλκοόλ τις τελευταίες 36 ώρες.
Εγκυμοσύνη: Στην εγκυμοσύνη καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Αν έχετε εμπειρία, πολλές ασάνα (όρθιες, καθιστές και εμπρόσθιες κάμψεις) μπορούν να εξασκηθούν με ήπιες κινήσεις, τους πρώτους τρεις μήνες. Φροντίστε να δυναμώσετε τους μυς της πλάτης χωρίς να ασκείτε πίεση στην κοιλιά. Μην πιέζεστε. Μην εκτελείτε ανεστραμμένες στάσεις, υπερεκτάσεις, οπίσθιες κάμψεις ή περιστροφικές ασάνα καθώς και όλες τις ασάνα που πιέζουν έστω και στο ελάχιστο την κοιλιακή χώρα. Μπορείτε να εξασκηθείτε στην πραναγιάμα χωρίς κρατήματα.
Έμμηνο ρύση: Οι γυναίκες που βρίσκονται σε έμμηνο ρύση δεν πρέπει να εκτελούν τις ανεστραμμένες και περιστροφικές στάσεις καθώς και τις οπίσθιες κάμψεις.
Μετά τον τοκετό: Απαγορεύεται οποιαδήποτε εξάσκηση για ένα μήνα. Κατόπιν εξασκηθείτε ήπια αυξάνοντας βαθμιαία τη χρονική διάρκεια. Τρεις μήνες αργότερα μπορείτε να εξασκηθείτε σε όλες τις ασάνα.